Iskolák

A Levegő Munkacsoport 2022 januártól az Európai Éghajlati Alap (ECF) támogatásából 200 magyarországi iskolának tud ingyen levegőminőség-mérő kihelyezésében segítséget nyújtani. A készülék a levegő szállópor (aeroszol, pontosabban PM10 és PM2,5) tartalmát méri kültéren, használata nem igényel szakértelmet, viszont a tananyagba is beépíthető gyakorlati ismerettel szolgálhat. A mért levegőszennyezésről továbbiakat például itt olvashat:  https://www.levego.hu/egyeb/miert-fontos-a-levegominoseg/.
Az iskolaknak mindössze egy nyilatkozatot szükséges tennie, melyben vállalja, hogy a műszert az iskola használni fogja, és 2 éven át gondoskodik működéséről. Egy iskola számára 1 mérő eszközt tudunk biztosítani, kivéve abban az esetben, ha az iskola több, egymástól számottevő távolságban lévő épületeire szeretnének kitenni mérőt. 

Létrehoztunk egy közösségi média csoportot is a tanárok számára: https://www.facebook.com/groups/488549692693083/. A közösségi média csoport tagjai mind iskolákat képviselnek, és a tapasztalataikat, kérdéseiket, hozzászólásaikat ezen a felületen tudják legegyszerűbben megosztani egymással. A tanulók számára a mérőkhöz kapcsolódó feladatok kidolgozására is ezen a felületen is találnak segítséget, segédanyagot.

E program keretében a Budapesttől távolabbi települések iskolái elsőbbséget élveznek, mert Budapest és környéke valamint Pest megye sok települése hivatalos és lakossági mérőállomások tekintetében is jobban lefedett. Még 150 készülék szétosztására van lehetőségünk, ezeket a levegőminőség szempontjából legkevésbé felderített (más mérővel nem rendelkező) településeken szeretnénk iskolákban kihelyezni.
Térképek, ahol látható, hogy hol vannak jelenleg hasonló szenzorok, mint amit az iskola átvenni készül: https://sensor.community/en/https://opensensemap.org/
A mérő kihelyezésénél áramforrás és Wifi szükséges elérhető távolságban, leginkább tanári szoba, iroda alkalmas rá. 


Minta adatelemzés 1 – Hogyan mondjuk meg egy levegőminőség-mérőről, hogy nem működik megfelelően?

Minta adatelemzés 2 – Három településen lévő levegőminőség-mérés összehasonlításáról megállapítások

Minta adatelemzés 3 – Mit mondhatunk el Százhalombattáról a szállópor tekintetében
egy rövid időszakban vizsgálva?

Minta adatelemzés 4 -Lakossági, megismételhető tanulmány, amely lakossági, megfizethető árú mérők mérésein alapul, amelyeket 2022-ben telepítettek iskolákba

Sample for data anaslysis 1 -How can we say an air quality sensor is working correctly?

Sample for data anaslysis 2 – Findings from a comparison of air quality measurements in three municipalities

Sample for data anaslysis 3 – What can we tell about air quality in Százhalombatta on particulate matter during a short period of time?

Sample for data anaslysis 4 – Comparison of two distant settlements


Mielőbbi levegőminőség-mérést kíván:

A Levegő Munkacsoport


Hogyan csináljuk? Útmutató adatok letöltéséhez az opensensemap.org oldalról

A már csatlakozott és az éppen hezitáló iskolák képviselőivel tartottunk közös megbeszélést a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetséggel közösen a mérő eszközről, a tapasztalatokról és a kiírásra került Mozdulj a Klímáért programról.