Mit mér?

Magyarországon évente 13 ezer ember korai halálát és közel egymillió ember megbetegedését okozza a szennyezett levegő1. A legnagyobb veszélyt a gyerekekre és az idősekre jelenti2.


A légszennyezettségről szóló információk
fontos szemléletformáló eszközök lehetnek.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban a 83%-ot is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata, és általánosságban az épületek rossz energiahatékonysága.

Cars in long row on highway in traffic jam

A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A légszennyezettség mérése a fentiek alapján fontos szemléletformáló eszköz lehet, mert az emberekhez közel kerülnek – akár lakásukon belülre – az erről szóló információk.

A részecskék mérete alapján a lakosság számára elérhető műszerek kétféle úgynevezett szállópor típus mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz3. Friss kutatások alapján a koronavírus okozta betegség lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség4 , illetve a betegség terjedését is segítheti.

1 https://www.eea.europa.eu/themes/air/country-fact-sheets/2020-country-fact-sheets/hungary

2 https://www.levego.hu/hirek/2021/02/elkerulheto-lett-volna-a-magyarorszagot-a-legszennyezes-miatt-elmarasztalo-mai-europai-birosagi-itelet/

3 http://www.futsokosankampany.hu/a-helytelen-tuzeles-egeszsegugyi-hatasai

4 https://www.levego.hu/hirek/2020/06/tiszta-levegovel-a-koronavirus-jarvany-kovetkezo-hullama-ellen/

A készülék által mért PM2.5 és PM10 adatok tájékoztató jellegűek, és minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbb adatokkal egészíti ki a mérőhálózat az európai szabványnak megfelelő hivatalos mérőállomások adatait.
Egy német civilszervezet, kezdte el terjeszteni a készülék ötletét, és ők készítettek először látványos, térképes megjelenítést a mért adatok számára, ilyet mostantól a MetNet magyar oldalon is